Zdravlje 15. svibnja 2023.

Kako najsigurnije izbijeliti zube te što je bleachoreksija?

izbjeljivanje zuba
Foto: Pexels Određivanje prirodne boje zuba
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Blistavo bijeli osmijeh nikad nije bio privlačniji stoga većina ljudi barem u jednom trenu razmišlja izbijeliti li zube ili ne i kako to postići. Više o tome kako sigurno posvijetliti zube, kako ih održavati bijelima te što je to bleachoreksija piše mr. sc. Patricia Marčetić, dr. med. dent.

Izbjeljivanje je kozmetičko-estetski zahvat kojim se realno može postići svjetlija boja zuba na najmanje invazivan način. Tu je ljudsku težnju za što bjelijim osmijehom moderna dentalna industrija davno spoznala, pa danas imamo pregršt proizvoda i usluga stvorenih u svrhu što bjeljih zubi. Proizvode za izbjeljivanje možemo podijeliti u dvije osnovne skupine:

  • "Whitening products" - Mogu odstraniti pigmente na površini zubi koji se nakupljaju kao posljedica nekih životnih navika poput pušenja cigareta, konzumiranje kave, tamnih čajeva i crnog vina te vratiti prijašnju, prirodnu boju zuba, ali ih ne mogu učiniti svjetlijima. U njih ubrajamo primjerice zubne paste i žvakaće gume.
  • "Bleaching products" - Proizvodi za izbjeljivanje kojima se mijenja postojeća boja zubi u nekoliko nijansi svjetliju. Radi se o izbjeljivanju u ordinaciji dentalne medicine, kućnom izbjeljivanju s konfekcijskim ili individualno izrađenim žlicama te trakama za izbjeljivanje.

Prednost bi trebali dati izbjeljivanju u ordinaciji dentalne medicine 

Proizvodi za izbjeljivanje temelje se na primjeni gela na bazi vodikovog ili karbamid peroksida u različitim koncentracijama. Da bi se promijenila prirodna boja zuba, potrebno je promijeniti kemijsku strukturu pigmenata koji se nalaze u zubnom tkivu, a to se postiže pomoću aktivnih molekula kisika. Učinak izbjeljivanja je bolji, odnosno zubi se mogu jače izbijeliti što je koncentracija gela veća te što gel duže djeluje na površinu zuba na koju je apliciran. Nažalost, duže vrijeme kontakta i veća koncentracija gela povećavaju i opasnost od razvoja preosjetljivosti zuba i iritacije zubnog mesa.

Gledajući učinkovitost, brzinu i sigurnost postupka izbjeljivanja, prednost je uvijek na strani profesionalnog izbjeljivanja u ordinaciji dentalne medicine. Postupku izbjeljivanja uvijek treba prethoditi čišćenje zubnog kamenca, po mogućnosti i pjeskarenje, potom poliranje zuba kako bi se s površine zuba odstranile sve tvrde i meke naslage i pigmentacije te omogućila bolja učinkovitost samog gela. Važno je i poduzeti odgovarajuće mjere opreza i zaštite mekih tkiva oko površine zuba na koje se nanosi gel, a to je realno moguće jedino pri izbjeljivanju u ordinaciji. “Mana” izbjeljivanja u ordinaciji je cijena postupka.

izbjeljivanje zuba | Author: Unsplash Foto: Unsplash Potreba za što bjelijim zubima može prerasti u opsesiju

Važno je napomenuti da je moguće izbijeliti samo prirodne zube, odnosno da se zubne ispune (plombe) i protetski radovi (ljuskice, krunice, mostovi…) ne mogu izbijeliti. Preporuka je neposredno nakon izbjeljivanja izbjegavati pušenje i konzumiranje jako pigmentirane hrane i tekućine minimalno 48 sati.

Kako zube održavati bijelima?

Efekt profesionalnog izbjeljivanja obično traje do dvije godine. Koliko će se zadržati postignuti rezultat ovisi o vašim životnim navikama. Zubi će brže tamniti ako ste pušač i konzumirate dnevno veće količine kave i/ili tamne čajeve. Stoga je za očuvanje boje izuzetno važna redovna i pravilna oralna higijena te redovno čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zuba.

Osobe mogu postati ovisne o izbjeljivanju zuba

Ne treba pretjerivati sa sredstvima za izbjeljivanje zubi, pogotovo kućnim izbjeljivanjem raznim trakicama za lijepljenje, kistićima i olovkama. Iako su to proizvodi s niskim sadržajem hidrogena (6 -10 %) učestala uporaba tih proizvoda može dovesti do razvoja preosjetljivosti zuba na vanjske podražaje koja nastaje kemijskom iritacijom zubne pulpe. Osobito je često kod osoba koje postanu “ovisne” o takvim proizvodima te pretjeruju s njihovom uporabom. Takvo stanje ima i ime - bleachoreksija.

Tko bi trebao izbjegavati izbjeljivanje zuba?

Izbjeljivanje se ne preporučuje osobama mlađim od 16 godina zbog toga što je njihova pulpna komorica u kojoj se nalaze krvne žile i živci veća i bliža površini zuba nego kod starijih osoba pa postoji veća opasnost od iritacije pulpe. Gornja dobna granica za izbjeljivanje zuba ne postoji. Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje izbjeljivati zube.

Pri donošenju odluke vezane za izbjeljivanje zuba pametno je posavjetovati se s doktorom dentalne medicine. I na kraju zapamtite - bijel i sjajan osmijeh je uvijek “sjajniji” ako je zdrav.

Za više savjeta o oralnom zdravlju posjetite stanicu ordinacije dentalne medicine dr. Patricie Marčetić i službeni Instagram profil
 

Možda te zanima... Mogu li žvakaće gume zamijeniti četkicu i pastu za zube? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.