Zdravlje 25. listopada 2023.

Kako treba čitati deklaraciju na vitaminima i mineralima

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Suplementi pomažu održavati zdravlje organizam tako što osiguravaju potrebne količine vitamina i minerala, no nisu svi suplementi isti te je važno znati kako čitati deklaracije i odabrati pravi za sebe. Osim sastava na deklaraciji, važno je i jesu li vam dovoljno zanimljivi i posebni jer će upravo to osigurati da ih stvarno koristite i ne preskačete dnevnu dozu.

U svijetu gdje stil života i prehrambene navike mnogih često nisu idealne, suplementi su postali iznimno važan način održavanja zdravlja organizma. Pomažu nam nadomjestiti vitamine i minerale koji nam nedostaju, a ujedno su i iznimno praktični za korištenje zbog čega su postali tako omiljeni. Međutim, odabrati pravi suplement može biti pravi izazov jer tržište obiluje različitim proizvodima s različitim sastavom na deklaracijama. Upravo zato je ključno znati kako pravilno čitati deklaracije na suplementima i što trebate izbjegavati kako biste bili sigurni da birate kvalitetne proizvode koji će stvarno pridonijeti vašem zdravlju. Evo na što trebate paziti kod čitanja deklaracije.

  • Umjetne boje 

Sintetičke boje, često korištene kako bi suplementima dale atraktivniji izgled, mogu predstavljati potencijalne zdravstvene rizike. Osjetljivije osobe mogu doživjeti alergijske reakcije ili druge simptome preosjetljivosti što može rezultirati neugodnim nuspojavama poput svrbeža, oticanja ili probavnih problema. Umjetne boje ne pružaju nikakve prehrambene prednosti i nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, a odabirom suplemenata bez umjetnih boja osiguravamo da je ono što unosimo u svoj organizam bez potencijalno štetnih dodataka. Postoje mnoge prirodne boje kojima se može postići jednako atraktivan izgled suplemenata, a koje neće štetiti organizmu. 

  • Umjetne arome

Slično kao i umjetne boje, umjetne arome mogu negativno utjecati na organizam, posebno kod osoba koje su osjetljivije i sklone alergijama. U suplemente se dodaju češće nego prirodne arome budući da su cjenovno pristupačnije, ali i da bi se prekrili potencijalni nedostaci proizvoda. Korištenje umjetnih aroma može utjecati i na percepciju okusa osobe i tako dovesti do smanjenja osjetljivosti na prirodne arome. Kako biste bili sigurni da proizvod koji kupujete nema umjetne arome, svakako dobro proučite deklaraciju u potrazi za umjetnim aromama.

  • Umjetni zaslađivači

Umjetni zaslađivači često se koriste kao zamjena za šećer kako bi se smanjila kalorijska vrijednost proizvoda, no postoji niz razloga zašto biste trebali ozbiljno razmotriti ograničavanje njihove upotrebe. Jedan od glavnih razloga za oprez je povezanost konzumacije određenih umjetnih zaslađivača s povećanjem tjelesne mase. Iako se čini kontradiktornim, istraživanja su pokazala da umjetni zaslađivači mogu potaknuti mozak da žudi za slatkim okusima, što može rezultirati prejedanjem i kompenzacijskim unosom kalorija iz drugih izvora. 

Povezanost između umjetnih zaslađivača i metaboličkih poremećaja također izaziva zabrinutost. Studije sugeriraju da njihova konzumacija može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i inzulinske rezistencije. Osim toga, postoje naznake da umjetni zaslađivači mogu narušiti ravnotežu crijevne mikroflore koja igra ključnu ulogu ne samo u probavi, nego i ostalim sustavima i mentalnom zdravlju.

  • Konzervansi i nepotrebni aditivi

Konzervansi se koriste za produženje roka trajanja proizvoda, ali neki od njih mogu biti štetni za organizam. Također, aditivi poput emulgatora i pojačivača okusa često se dodaju kako bi se poboljšala tekstura i okus proizvoda, ali ne nude značajne nutritivne prednosti. Prilikom odabira suplemenata, pokušajte izbjegavati proizvode koji sadrže nepotrebne aditive. Neki konzervansi i aditivi mogu izazvati alergijske reakcije, probavne smetnje ili druge nuspojave, a konkretni učinci ovise o vrsti aditiva i osjetljivosti pojedinca. 

  • Količina potrebnog dnevnog unosa nutrijenta 

Kada ste sigurni da proizvod nema nepotrebne aditive i umjetne sastojke, sljedeći korak je provjeriti koliko potrebnog dnevnog unosa nutrijenata sadrži. Na deklaraciji ćete pronaći informacije o sadržaju vitamina, minerala i drugih nutrijenata po porciji. Uvijek usporedite ove vrijednosti s preporučenim dnevnim unosima kako biste bili sigurni da će vam proizvod pružiti potrebne hranjive tvari.

Suplementi koji se ističu kvalitetom, okusom i čistim sadržajem

Suplementi VitaYummy zabavni su jer dolaze u obliku gumenih medvjedića, ali vrlo ozbiljni kada je u pitanju njihov sastav. VitaYummy abeceda vitamina koja je namijenjena cijeloj obitelji ne sadrži umjetne boje, okuse i zaslađivače, a uz vrhunsku kvalitetu u pogledu sastava imaju i vrhunske okuse. Upravo ta kombinacija kvalitete, finog okusa i zabavnog oblika gumenih bombona ih čini praktičnima te će osigurati da ćete ih uistinu uzimati svaki dan. Pet pažljivo razvijenih kombinacija vitamina i minerala odgovarat će potrebama svakog člana obitelji.

VitaYummy Magnesium citrate sadrži magnezij citrat iz limunske kiseline koja se prirodno nalazi u biljkama. Magnezij ima mnoge zanimljive osobine jer doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji mišića i održavanju normalnih kostiju i normalnih zubi. Ukusan okus dolazi od limuna, a prekrasna prirodna boja dolazi od mrkve i bundeve.

 | Author: VitaYummy Foto: VitaYummy

VitaYummy Calcium & vitamin D razvijeni su za djecu i odrasle. Preporučuju se za djecu i odrasle koji ne unose dovoljno kalcija i vitamina D putem prehrane. Djeca i mladi ljudi naročito trebaju kalcij, budući da je količina koštane mase koja se razvija u ovoj fazi njihova razvoja važna za jačinu njihovih kostiju kasnije u životu. Kalcij doprinosi održavanju normalnih kostiju i zubi, doprinosi normalnoj funkciji mišića, a vitamin D doprinosi normalnoj apsorpciji kalcija u krvi. Sjajan okus dolazi od maline, a prekrasna boja od mrkve i crnog ribiza.

 | Author: VitaYummy Foto: VitaYummy

VitaYummy multivitamini za odrasle sadrže, između ostalog, vitamin A, D, E i B12, koji doprinose normalnom funkcioniranju imunosnog sustava. Vitamin A doprinosi održavanju normalnog vida i kože te normalnom metabolizmu željeza. Vitamin D doprinosi održavanju zdravih kostiju, zubi i mišićne funkcije, vitamin E zaštiti stanica od oksidativnog stresa, a vitamin B12 smanjenju umora i iscrpljenosti. Osim toga, VitaYummy multivitamini za odrasle sadrže jod koji doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava. Ukusan okus dolazi od jagode, a prirodnu boju VitaYummy multivitamini za odrasle dobivaju od mrkve i crnog ribiza. 

 | Author: VitaYummy Foto: VitaYummy

VitaYummy Hair & Nails sadrži vitamine A, B, C, D, E te minerale cink, selen i jod. Biotin i selen poznati su sastojci kada su u pitanju lijepa kosa i nokti. VitaYummy Hair & Nails sadrži 5.000 µg biotina. Biotin i selen doprinose održavanju normalne kose, dok selen uz održavanje normalne kose doprinosi i održavanju normalnih noktiju. Osim toga, vitamin E pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Cink također doprinosi održavanju normalne kose i noktiju te ima ulogu u procesu diobe stanica. Ukusan okus vitamina dolazi od maline, a prirodna boja dolazi od mrkve i crnog ribiza. 

 | Author: VitaYummy Foto: VitaYummy

VitaYummy Collagen ukusan je vitaminski gumeni medvjedić s divnim tropskim okusom i fantastičnom konzistencijom. Stoga je vrlo praktičan i pravo je zadovoljstvo uključiti ga u svakodnevnu beauty rutinu. VitaYummy kolagen sadrži 1500 mg hidroliziranog kolagena iz Verisola®. Verisol® kolagen doprinosi smanjenju sitnih bora kože. Sadrži i vitamin C koji doprinosi normalnoj formaciji kolagena za normalno funkcioniranje kostiju, hrskavica, desni, kože i zubi, biotin i cink koji doprinose održavanju normalne kože. Uz to, cink ima i važnu ulogu u procesu diobe stanica. Prirodne boje dolaze od mrkve i bundeve, a prirodni okus od marakuje. VitaYummy Collagen može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim VitaYummy proizvodima, a za razliku od drugih VitaYummy proizvoda, VitaYummy kolagen nije veganski, ali kao i drugi proizvodi, ne sadrži umjetne boje, okuse i zaslađivače.

 | Author: VitaYummy Foto: VitaYummy

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.