Zdravlje 08. svibnja 2024.

Kim Kardashian pokazala nikad uži struk: kako nošenje korzeta može negativno utjecati na zdravlje?

Foto: instagram/kimkardashian Kim Kardashian na ovogodišnjoj Met Gali
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Struk Kim Kardashian (43), ili bolje reći njegov nedostatak, neupitno je tema nakon ovogodišnje Met Gale.

Zahvaljujući izuzetno uskom, srebrnom korzetu luksuznog  brenda Maison Margiela, reality zvijezda se na stepenicama Metropolitan Museum of Art pohvalila svojim gotovo nemoguće sitnim strukom i zavidnom figurom.

Nije ovo prvi put da Kim šokira svojim izgledom, ali njezin najnoviji outfit podigao je veliku buku. Šokirani obožavatelji i kritičari oglasili su na društvenim mrežama i pitali gdje je njezin struk u odjevnoj kombinaciji, a neki su se čak pitali je li zvijezda uklonila rebra, piše Daily Mail.

Kim je i prije promovirala steznike za koje su liječnici upozorili da su opasni jer njihovo nošenje može prouzrokovati niz negativnih posljedica kao što su poteškoće s disanjem, zatvor, pa čak i oštećenje organa uzrokovano izobličenjem tijela u neprirodne oblike.

Želja za figurom pješčanog sata i korzeti

No, ona nije jedina žena koja je poduzela ekstremne mjere kako bi imala sitan struk i široke bokove. Zapravo, ona je dio stoljetne opsesije žena koje namjerno mijenjaju svoja tijela u potrazi za toliko željenom figurom pješčanog sata.

Uklanjanje rebara, gumene gaćice pa čak i namjerno jedenje parazita samo su neke od bizarnih metoda korištenih u potrazi za tankim strukom kroz povijest.

Korzete, poput ovog koji je Kim nosila kao dio svog Met Gala looka, i njihovu popularnu povijest možemo pratiti sve do viktorijanskog doba. Korzet se počeo koristiti još u vrijeme najstarijih civilizacija, iako u nešto drugačijem obliku. Kasniji korzeti bili su izrađeni od kitovih kostiju, drva ili metala. Slučajevi u kojima je struk bio sužen za čak 43 centimetra nisu bili rijetki, a sve to samo da bi se postigla savršena figura. 

Kim Kardashian nakon stroge dijete stala u kultnu haljinu Marilyn Monroe Možda te zanima... Dijeta pomoću koje je Kim Kardashian stala u haljinu Marilyn Monroe Dijeta

Negativne posljedice nošenja korzeta

Čak su i tada bile dokumentirane opasnosti nošenja takvih korzeta, na primjer, Kraljevski koledž kirurga Engleske ima u svojoj arhivi uzoraka zapanjujući primjerak ženskog prsnog koša koji se deformirao zbog nošenja korzeta.

Iako su takvi steznici/korzeti uglavnom izašli iz mode u postviktorijanskom dobu, ponovno su se pojavili u posljednjih nekoliko desetljeća, što je zabrinulo liječnike. Preimenovani u „rublje za oblikovanje tijela“, prodaju se na internetu za samo osam eura. Promovirale su ih slavne osobe uključujući i samu Kim, a rade po istom sistemu kao i steznici, fizički stežu struk kako bi izgledao manji, ističući figuru pješčanog sata.

Unatoč modernoj preobrazbi i različitim materijalima, opasnosti nošenja takvih odjevnih predmeta i dalje su iste. Mogu uzrokovati poteškoće s disanjem gurajući želudac u dijafragmu što može potencijalno ograničiti protok kisika. Osim problema s disanjem, steznici/korzeti za struk također mogu uzrokovati probavne probleme, poput refluksa. To je uzrokovano guranjem želuca prema gore i zatvorom jer su crijeva ograničena u svojim prirodnim pokretima.

Korištenje takvih steznika - danas obično izrađenih od sintetičkih tkanina i čelika - također može uzrokovati pomicanje bubrega u neprirodne položaje u tijelu, potencijalno prekidajući unutarnji dovod krvi u organe. Ograničenje kretanja tijekom nošenja steznika može također uzrokovati slabljenje leđnih mišića, potencijalno uzrokujući bol u leđima i slabost dalje niz liniju.

Ekstremne tehnike smanjivanja struka

Uklanjanje rebara za tanji struk

Korzeti i steznici za struk nisu najekstremniji primjeri do koje granice neke žene idu kako bi imale što manji i tanji struk. Neke se čak odlučuju na uklanjanje cijelih rebara kako bi dobile figuru pješčanog sata. Tehnike su različite, ali obično uključuju uklanjanje 11-og i 12-og rebra. Uklanjanje rebara uzrokuje upadanje struka prema unutra, stvarajući tu zaobljenu figuru.

Iznenađujuće, to nije bez posljedica – te su kosti tu s razlogom. Ova rebra pomažu u zaštiti vitalnih organa u abdomenu, poput želuca, žučnog mjehura i bubrega, od ozljeda tupim predmetom. Osim toga, sama operacija – koja obično traje dva do tri sata - nosi brojne rizike uključujući oštećenje živaca, infekciju i ožiljke.

Liposukcija kao rješenje

Druge kozmetičke operacije također nude tanji struk, ali su manje trajne. Liposukcija uklanja masnoću s neželjenih područja kao što je struk i može se kombinirati sa zatezanjem trbuha kako bi se smanjio struk. Naravno, ovi zahvati mogu se spojiti i s drugim postupcima, poput brazilskog podizanja stražnjice i grudi kako bi se stvorila umjetna figura pješčanog sata.

Gumene gaćice za mršavljenje

Jedna od  zanimljivih tehnika smanjivanja obujma struka bile su i gumene gaćice popularne od kasnih 1800-ih do ranih 1900-ih. Navodna logika bila je da će, slično kao i kod steznika, materijal „gurati“ salo u tijelo, naglašavajući obline. Gumeno rublje također je uzrokovalo povećano znojenje, a nadalo se da će to također izazvati gubitak težine. No, umjesto toga, često je dovodilo do infekcija kože zbog vlage. 

Namjerno unošenje crijevnih parazita

Trend takvih proizvoda nasreću nije potrajao, ali korzeti i gumene gaćice nisu bili jedini način pomoću kojeg su viktorijanske žene pokušavale doći do idealnog omjera struka i kukova, navodno su neke od njih su pribjegle metodi od koje se diže želudac – namjernom gutanju jajašca trakavice. Trakavice mogu izazvati gubitak težine uzimanjem hrane od svog domaćina i izazivanjem proljeva. Oglasi iz viktorijanskog doba koji su navodno prodavali tablete koje sadrže jajašca trakavice pokazuju da je to nekoć bila opcija. No, neki su povjesničari osporili ovu teoriju tvrdeći da su proizvodi za koje se tvrdilo da sadrže jajašca trakavice bili samo slučaj pametnog marketinga. 

Vježbe za čvrstu stražnjicu Možda te zanima... Estetska operacija s najvećim ishodom smrtnih slučajeva Psiha i seks

Teorija "zlatnog omjera"

Takozvani "zlatni omjer" odnosi se na struk čija širina iznosi 0,7 od širine bokova, što zapravo znači da obujam struka iznosi 70 posto obujma bokova. Time se dobiva figura poput pješčanog sata ili kruške koja prirodno naglašava obline ženskog tijela, bokove i poprsje. Za usporedbu, Kim – sa svojim strukom od 66 i bokovima od 104 – centimetra ima omjer oko 0,63. Nicki Minaj, poznata po svojim istaknutim oblinama, ima još manji, oko 0,58, piše Daily Mail. 

Jedna od teorija stručnjaka iza "zlatnog omjera“ je da djevojke prije spolne zrelosti imaju omjer struka i bokova jedan prema jedan, a nakon što prođu kroz menopauzu, koja označava kraj ženske plodnosti, struk ima tendenciju povećanja. Dodaju kako su kod žena veći bokovi u usporedbi s tankim strukom pokazatelj dobre razine ženskih spolnih hormona te time i potencijalne povećane plodnosti. Ali druge studije pokazuju da to zapravo nije točno. Godine 2018. znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da su žene s figurama pješčanog sata zapravo manje plodne od onih s relativno višim indeksom tjelesne mase, piše Daily Mail. 

Kim Kardashian Možda te zanima... 7 vježbi kojima Kim Kardashian oblikuje stražnjicu Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.