Zdravlje 08. travnja 2024.

Novi tretman ledom pokazao se učinkovitim u liječenju raka dojke

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova tehnika liječenja kojom se zamrzavaju i uništavaju mali kancerogene tumori mogla bi ponuditi novu nadu ženama s rakom dojke koje ne mogu na operaciju.

Krioablacija koristi ultrazvuk ili kompjuteriziranu tomografiju (CT) za lociranje tumora. Male, igličaste sonde se zatim umeću u grudi kako bi se napravila ledena kugla oko tumora koja ubija stanice raka, kažu liječnici u Memorial Sloan Kettering Cancer Center u New Yorku, piše WebMD

U istraživanju je sudjelovalo 60 pacijentica koje nisu mogle na operaciju ili su je odbile zbog dobi, srčanih problema, visokog krvnog tlaka ili zato što su bile na kemoterapiji za neki drugi rak.

Veličina tumora kretala se od 0,3 do 9 centimetara, dok je prosječna veličina bila 2,5 centimetara. Za tumore veće od 1,4 centimetra korišteno je više sondi. Šesnaest mjeseci kasnije, stopa recidiva bila je 10 %, navodi se u studiji.

"Za pacijentice koje imaju veće tumore, ali ne mogu na operaciju, ovaj bi pristup mogao biti učinkovitiji od trenutnog načina liječenja", rekla je dr. Yolanda Bryce, interventna radiologinja u Memorial Sloan Kettering Cancer Center. "Kada se liječe samo zračenjem i hormonskom terapijom, tumori će se na kraju vratiti. Dakle, činjenica da smo vidjeli stopu recidiva od 10 % je nevjerojatno obećavajuća". 

Dodala je da je operacija još uvijek najbolja opcija za uklanjanje tumora, ali postoje tisuće žena koje se iz različitih razloga ne mogu operirati. Za Fox News je objasnila da je najveći rizik ovog postupka pojava smrzotina, ali se one mogu liječiti mastima za kožu i lijekovima za kontrolu boli. 

Možda te zanima... Stanice raka dojke mogu hibernirati desetljećima prije nego što se "probude" Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.