Zdravlje Zdravlje žena 20. studenoga 2020.

Retinol, vitamin C, AHA kiseline, ceramidi: Što čine koži i kako ih koristiti?

Pregled kože
Foto: shutterstock Razne maligne bolesti opasne po život, također mogu biti okidač za reakcije na koži.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na tržištu postoji stotine različitih preparata za čišćenje lica, seruma i tonika, no koji su to glavni sastojci potrebni da bi se dobila savršena koža?

Doktorica Lily Talakoub, iz McLean dermatološkog centra, navodi da je ključno potražiti preparate čija formula sadrži sljedeća četiri sastojka.

Glikolna kiselina (Glycolic Acid)

Glikolna kiselina koja se dobiva iz šećerne trske je alfa hidroksi kiselina (AHA), odnosno kemijski eksfolijant. Tamo gdje fizički piling uklanja nakupljenu mrtvu kožu pročišćavanjem, kemijski piling to čini otapanjem, čineći kožu nježnijom, piše Woman's Health.

Prednosti: Korištenje glikolne kiseline ostavit će tvoju kožu mekom i blistavom, kaže dr. Talakoub. "Osim toga, ona čisti začepljene pore, pa pomaže kod mitesera i dubljih cističnih akni." Također, može umanjiti pojavu ožiljaka od akni i umanjiti hiperpigmentaciju, pokazalo je kliničko, kozmetičko i dermatološko istraživanje.

Kada i kako ju koristiti: Iako većina pilinga sadrži 20 do 70 % glikolne kiseline, glikolnu kiselinu možeš dodati u svakodnevnu rutinu i putem proizvoda s malim dozama poput nekih seruma. "Koristim glikolnu kiselinu svaki dan", rekla je Talakoub. Možeš ju nanositi u bilo koje doba dana, unutar svoje normalne rutine čišćenja lica, prije nanošenja hidratantnog sredstva. 

C vitamin

C vitamin ne nalazi se samo u tvojoj jutarnjoj čaši soka od naranče ili limuna i vode.

C-Vitamin Možda te zanima... Namirnice koje sadrže C vitamin Hrana

Prednosti: Ne samo da može liječiti i spriječiti hiperpigmentaciju i upale, prema britanskim istraživačima svakodnevna primjena C vitamina također može povećati proizvodnju kolagena. Ako živiš u gradskom, zagađenom području C vitamin ti može pomoći u uklanjanju onečišćenja iz kože, održavajući kožu blistavom.

Kada i kako ga koristiti: Nanesi ga ujutro nakon čišćenja lica i prije nego što staviš zaštitni faktor.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Retinol

Retinol je derivat vitamina A koji je poznat po svojoj dobrobiti protiv starenja.

Prednosti: Za razliku od ostalih sastojaka protiv starenja koji u fokusu imaju samo gornji sloj kože, retinol poboljšava elastičnost gornjeg, srednjeg i najdubljeg sloja kože stimulirajući stvaranje kolagena i elastina. 

Kada i kako ga koristiti: "Retinol se može kupiti u slobodnoj prodaji ili na recept. Međutim, ovi koji su na recept obično djeluju bolje, ali to je medicinski retinol i on kod nekih osoba može izazvati iritaciju. Dok kod kozmetičkog retinola to nije slučaj", kaže dr. Talakoub. Na tržištu postoji mnogo različitih postotaka retinola. Dermatolozi u pravilu preporučuju 0,4 % koncentracije za osnovne blagodati protiv starenja. Jednom kad pronađeš svoju idealnu formulu ili ti ju dermatolog preporuči, dodaj retinol u svoju noćnu rutinu. Ako dolazi u vidu seruma, nanesi ga nakon čišćenja, a ako dolazi u formi hidratantne kreme upotrijebi ga kao posljednji korak u svojoj večernjoj rutini. Proizvode s glikolnom kiselinom ne bi trebalo istovremeno koristiti s preparatima koji sadrže retinol jer bi se koža mogla iziritirati i isušiti. 

Možda te zanima... Suha ili dehidrirana koža: kako ju prepoznati? Ljepota i relax

Ceramidi

Ceramidi su prirodni lipidi u koži koji pomažu u stvaranju vlage u koži. Kad kožu premažeš sintetičkim ceramidima, koji su dizajnirani da oponašaju one prirodne, u obliku hidratantnih krema, pomažu ti da navlažiš kožu.

Prednosti: Ljudi s blistavom i zdravom kožom imaju više razine ceramida, dok oni koji imaju određena kožna stanja poput psorijaze, atopijskog dermatitisa, akni i peruti imaju niže razine ceramida, objašnjava Talakoub i nastavlja kako "ceramidi zadržavaju vodu u koži, što dovodi do hidratizirane kože."

Kada i kako ih koristiti: „Ceramidi se nalaze u hidratantnim sredstvima", kaže dr. Talakoub. Dakle, dodaj ih u svoju rutinu i koristiti ga ujutro i noću nakon čišćenja i nanošenja bilo kakvih esencija, seruma ili tonera.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.