Zdravlje 07. svibnja 2024.

Slavne osobe za koje niste znali da žive s astmom

Foto: instagram/luscious recipes David Beckham, Pink i Harry Styles boluju od astme
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Astma je jedna od najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti koja pogađa više od 260 milijuna ljudi i odgovorna je za više od 450 000 smrtnih slučajeva svake godine u svijetu.

Iako ozbiljnost simptoma varira od osobe do osobe, ova bolest nerijetko utječe na privatni i profesionalni život oboljelih i mnogi zbog toga odustaju od ispunjenja svojih snova.

No, nije sve tako crno, s astmom se može normalno i uspješno živjeti, a dokaz tomu su i ove poznate zvijezde koje su vrlo uspješne u svom području iako boluju od astme. Inspirativno je vidjeti da ih ova  bolest nije spriječila u postizanju njihovih ciljeva.

David Beckham

Astma za Davida Beckhama nije bila prepreka uspjehu. On je živi dokaz da možete biti superzvijezda i sportaš čak i ako bolujete od astme. Godine 2009. nogometaš je snimljen kako koristi inhalator tijekom finalne utakmice njegovog tadašnjeg tima LA Galaxyja. Nogometna legenda s astmom živi od malih nogu, ali nije dopustio da ga to spriječi da napreduje u sportu. "Ponekad imam dobrih i loših dana. Nikad to nisam skrivao, ali to je nešto što imam već dobrih nekoliko godina...", rekao je David. 

Možda te zanima... Astma: 5 stvari koje mogu spasiti život tijekom napadaja Zdravlje

Harry Styles

Osvajanje nagrade za album godine na dodjeli Grammyja 2023. zasigurno mu je oduzelo dah. Ali ovo nije prvi put da je Harry ostao bez zraka. Harry je više puta viđen na pozornici kako koristi svoj inhalator. Tijekom koncerta u Los Angelesu rekao je: "Imaš astmu? Jesi li dobro? Ima li još netko astmu? Napravite buku za astmu!" Postoji čak i video dokaz!

@une.directioneuse Harry talk About asthma 🫶🏻 #harrystyles #1D #edi #asthma #fyp ♬ son original - une directioneuse

Pink

Pink je jedna od pjevačica koja je prošla kroz ozbiljne komplikacije zbog astme. Prema CBS Newsu, pop zvijezda se borila s astmom od svoje druge godine i rođena je s kolapsom pluća. Godine 2006. bila je hospitalizirana zbog teških napadaja astme, a naučila je kako se snaći kao pjevačica pjevajući iz trbuha umjesto iz pluća.

Pink je također hospitalizirana 2020. nakon što se zarazila covidom zbog čega je ostala bez daha. "Bilo je zastrašujuće u jednom trenutku. Imala sam stvarno, jako tešku astmu do te mjere da ponekad završila u bolnici. Probudila sam se usred noći i nisam mogla disati prvi put nakon 30 godina. Tada sam se počela stvarno bojati", rekla je tijekom gostovanja u The Ellen Showu

biljka eterično ulje miris Možda te zanima... Pomaže li sobno bilje i eterično ulje u borbi s astmom i zagađenim zrakom? Zdravlje

Jessica Alba

Ova se glumica od djetinjstva bori s astmom i mnogo je puta govorila o svojoj borbi s ovom bolešću. Zbog tog je stanja provodila puno vremena u bolnici dok je bila mlađa. Imala je problema i s kroničnim alergijama te upalama pluća. "Moja astma i alergije bile su tako teške da bi mi se grlo zatvorilo. Često sam imala upalu pluća i kolaps pluća", rekla je. 

Alba je za Forbes rekla da su je njezina astma i ozbiljne alergije potaknule da osnuje The Honest Company, ekološki prihvatljiv brend za koji se nada da pomaže u održavanju zdravlja i sigurnosti ljudi. 

Lindsay Lohan

Poznata američka glumica i pjevačica 2012. godine je hitno prebačena u bolnicu nakon teškog napadaja astme. Prema riječima njezine majke Dine, Lindsay odmalena boluje od bronhijalne astme. "Ona je dobro, ali je imala težak slučaj astme kao dijete, pa mora ozbiljno shvatiti ove stvari. Kad je bila dijete, skoro smo je izgubili nekoliko puta zbog astme", Lohanin otac rekao je tada za New York Daily News. Nekoliko je puta tijekom godina bila hospitalizirana zbog komplikacija s astmom. 

Disanje Možda te zanima... Astma i depresija su povezane? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.