Zdravlje 24. srpnja 2023.

Svrbež grudi i bradavica može ukazivati na karcinom, ali i na ovih 13 stanja

grudnjak
Foto: Unsplash Važno je odabrati grudnjak koji je udoban, dovoljno velik i napravljen od prirodnih materijala
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svrbež koji se javlja na dojkama ili bradavicama nije uvijek znak za paniku, ali bi bilo dobro otkriti uzrok kako biste otklonili brige. U nastavku otkrijte što sve može uzrokovati svrbež dojki i bradavica.

Ako osjetite svrbež na grudima, puno je vjerojatnije da je to zbog jednog od dolje navedenih razloga, a ne zbog raka dojke. Međutim, postoji mala šansa da je u pitanju upalni rak dojke, rijedak, ali agresivan oblik bolesti koji zahvaća dermis kože i izaziva upalnu reakciju, kaže onkolog Jack Jacoub, dr. med., za SELF. Upalni rak dojke obično ima i druge simptome, uključujući osip, kožu poput kore naranče i crvenu, upaljenu kožu koja je vruća na dodir, kaže Dennis Holmes, dr. med., onkološki kirurg specijaliziran za rak dojke.

Ipak, ne morate odmah biti zabrinuti jer svrbež grudi može biti potpuno normalan. Zapravo, nije neobično da svrbež bude dovoljno intenzivan da bi se zbog toga odlučili na posjet liječniku. "S ovim se simptomom susrećem kod nekoliko pacijenata svaki mjesec", kaže Gary Goldenberg, dr. med., klinički profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Icahn na Mount Sinaiu u New Yorku. Ne postoje službeno utvrđeni simptomi svrbeža grudi (osim očitih), ali dr. Goldenberg navodi da su njegove pacijentice spomenule sljedeće simptome:

  • Svrbež bradavica
  • Osjetljiva koža između ili ispod dojki
  • Opća iritacija kože
  • Osjećaj pečenja.

Što uzrokuje svrbež dojki i bradavica?

Postoji iznenađujuće dug popis stvari koje mogu uzrokovati svrbež dojki i bradavica. To mogu biti uobičajeni, manje značajni problemi ili ozbiljniji, ali i rijetka zdravstvena stanja. Evo na što trebate paziti:

1. Grudnjake ne perete dovoljno često

Vjerojatno imate jedan ili dva grudnjaka koja nosite češće nego što biste priznali i vjerojatno ih rijetko perete. Nažalost, to može uzrokovati probleme s grudima. "Prljava odjeća, uključujući donje rublje, često sadrži bakterije koje mogu iritirati kožu", kaže dr. Goldenberg. Ako se okolnosti poklope, na primjer ako imate ogrebotinu na koži i bakterije s prljavog grudnjaka dospiju u ranu, to čak može dovesti do infekcije.

2. Problem je u materijalu

Grudnjaci se izrađuju od različitih vrsta tkanina, od svile do čipke i pamuka, ali određeni materijali mogu izazvati ozbiljnu iritaciju grudi. "Sintetičke tkanine su najveći problem", kaže dr. Goldenberg te ističe poliester i lateks kao neke od najčešćih potencijalnih iritansa, pogotovo ako imate osjetljivu kožu koja je sklona iritacijama.

3. Imate problema s trenjem

Kada nešto stoji na koži dojke, može izazvati neugodno trenje. "Vaša odjeća ili grudnjak mogu se trljati po koži i uzrokovati manje ranice koje mogu izazvati svrbež ili čak biti bolne", kaže certificirana dermatologinja Ife J. Rodney, dr. med., osnivačica Eternal Dermatology + Aesthetics i profesorica dermatologije na Sveučilištu Howard i George Washington. Osim tkanine od koje je izrađen grudnjak ili majica, vrsta pokreta koje izvodite također može doprinijeti ovom problemu, posebno kada obavljate intenzivnu tjelovježbu poput trčanja.

Ako nosite iste grudnjake i majice kao i uvijek, ovo vjerojatno nije uzrok svrbeža grudi ili bradavica. No, ako ste nedavno počeli nositi novu majicu, potpuno prestali nositi grudnjak ili promijenili rutinu vježbanja na nešto što uzrokuje više pokreta, a svrbež grudi ili bradavica su se pojavili nakon toga, tada je trenje definitivno razlog koji treba razmotriti.

4. Koža vam je nadražena zbog opekline od sunca

Ako ste nedavno bili goli na otvorenom, bilo na plaži ili u dvorištu, to bi mogao biti uzrok vašeg problema. Koža dojki je osjetljiva i lako se može opeći, pogotovo jer obično nije izložena sunčevoj svjetlosti. Osim neugodnih nuspojava poput perutanja, opekline od sunca mogu uzrokovati intenzivan svrbež zbog iritacije kože.

5. Imate osip od pregrijavanja

Osip od pregrijavanja na prsima također može uzrokovati svrbež grudi, kaže Sherry A. Ross, dr. med., stručnjakinja za žensko zdravlje i autorica knjige "She-ology: The Definitive Guide to Women's Intimate Health. Period". "Kada se dojke pregrijavaju i počnu se znojiti, koža dojki može postati iritirana, crvena i dolazi do pojave svrbeža", objašnjava. Osip od pregrijavanja obično se događa kada se znoj zadržava ispod kože i blokira pore, navodi Mayo Clinic.

6. Imate alergijsku reakciju na parfem, sapun, deterdžent za pranje rublja ili nešto drugo

Kontaktni dermatitis je alergijska reakcija ili iritacija koja se može dogoditi kada vaša koža dođe u dodir s nečim što joj ne odgovara, a svrbež je jedan od glavnih simptoma, prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD). Ako perete svoje grudnjake s običnim deterdžentom ili ih sušite s listićima za sušilicu, moguće je da će vaše grudi reagirati i da će se javiti svrbež. Isto vrijedi i za ručnike, plahte ako spavate goli i zapravo bilo što drugo što može doći u dodir s vašim prsima, uključujući i gel za tuširanje. Parfemi također često uzrokuju alergijski kontaktni dermatitis, pogotovo ako imate osjetljivu kožu.

posteljina | Author: Unsplash Foto: Unsplash Uzrok svrbeža može biti i sredstvo za pranje rublja kojim perete odjeću i posteljinu

7. Jednostavno imate suhu kožu

Ne bismo trebali zaboraviti ni na ovo jer suha koža može biti razlog zašto se javlja svrbež grudi ili bradavica. "Suhu kožu bilo gdje na tijelu može pratiti svrbež", napominje dr. Ross. To može biti posebno problematično zimi, kaže dr. Rodney. Naime, vanjski zrak je tada hladan i suh što je "dvostruki udarac" kada je riječ o zadržavanju vlage u koži. Nažalost, topla unutarnja klima vjerojatno vam ne pomaže jer grijanje obično smanjuje vlažnost i ostavlja suh zrak u prostoriji. Stoga ne zaboravite na nanošenja losiona na grudi (uključujući bradavice) kada temperature padnu jer je to područje koje mnogi ljudi zanemaruju, kaže dr. Rodney.

8. Ekcem

Ekcem je kronični kožni poremećaj koji uzrokuje upalu kože koja se može javiti kao ljuskava osip, prema AAD-u. Iako obično utječe na područja poput stražnjeg dijela koljena i pregiba lakta, može utjecati na gotovo bilo koji dio tijela, uključujući dojke. Ako se javi svrbež na grudima koji traje duže vrijeme i ne možete utvrditi razlog, ekcem bi mogao biti uzrok, pogotovo ako imate suhu ili ispucalu kožu posebno u području bradavica, kaže dr. Rodney.

9. Psorijaza

Postoji mnogo različitih vrsta psorijaze, ali najčešća je kronična stacionarna plak psorijaza, prema Mayo Clinic. Kod ove bolesti, vaš imunosni sustav pogrešno potiče nakupljanje stanica kože i stvaranje suhih, ljuskavih mrlja koje se nazivaju plakovima, obično na područjima poput lakta, koljena, donjeg dijela leđa i vlasišta. Nažalost, poput ekcema, psorijaza se također može pojaviti na ili ispod vaših grudi. 

10. Imate gljivičnu infekciju ispod grudi

Vjerojatno povezujete gljivične infekcije s vaginom, ali gljivične infekcije su također prilično česte ispod dojki, kaže dr. Goldenberg. Vlaga se može zadržavati na tom području jer je posebno znojno, stvarajući okruženje pogodno za rast gljivica što može rezultirati svrbežom grudi. Međutim, vjerojatno ćete se suočiti i s drugim simptomima poput crvenog osipa, prištićastih kvržica, pečenja ili kožnih mrlja koje ispuštaju bistru tekućinu, prema Johns Hopkins Medicine.
 

grudi dojke Možda te zanima... Jedna od šest žena s rakom dojke nema kvržice na grudima Zdravlje
 

11. Imate hipotireozu

Hipotireoza ili smanjena funkcija štitnjače je stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona kako bi tijelo normalno funkcioniralo, prema Mayo Clinic. Štitnjača je mala žlijezda smještena u vratu, ali ima velik zadatak - praktički upravlja metabolizmom tijela što znači da simptomi problema sa štitnjačom mogu biti razni. Smanjena funkcija štitnjače može uzrokovati suhu kožu koja može dovesti do pojave svrbeža grudi, kao i mnoge druge simptome poput umora, zatvora, ispadanja kose i smanjenog broja otkucaja srca.

12. Uzimate lijek koji uzrokuje svrbež kože

Mnogi lijekovi dolaze s dugim popisom nuspojava, a svrbež kože može biti jedna od njih. To mogu biti lijekovi za tlak, kaže dr. Ross ili čak aspirin. Ako sumnjate da je novi lijek krivac, posavjetujte se sa svojim liječnikom koji može propisati manju dozu kako bi smanjio nuspojave ili vam preporučiti drugi sličan lijek umjesto toga.

13. Ulazite u menopauzu

Promjene u razini hormona koje doživljavate tijekom menopauze, konkretno pad razine estrogena i progesterona, mogu uzrokovati stanjivanje kože na dojkama. To može dovesti do povećane osjetljivosti područja na iritanse i uzrokovati svrbež, kaže dr. Rodney.

Kada biste trebali posjetiti liječnika zbog svrbeža grudi ili bradavica?

Ako imate svrbež grudi koji vam smeta, ali ne utječe na svakodnevicu, dobra je ideja prvo isprobati kućne lijekove i vidjeti može li se situacija poboljšati. Ako primijetite bilo koji drugi simptom osim svrbeža ili ako svrbež ne nestane ili se pogorša unatoč vašim naporima da ga ublažite, trebali biste posjetiti liječnika, kaže dr. Goldenberg. Ako se uz svrbež javi i bol u dojkama, kvržice, crvenilo, oticanje, iscjedak iz bradavica ili promjene u veličini ili obliku dojki, trebate se odmah obratiti liječniku. To mogu biti znakovi ozbiljnijeg zdravstvenog stanja poput infekcije ili raka dojke i važno je dobiti pravovremenu dijagnozu i liječenje.

Kada posjetite liječnika zbog svrbeža grudi ili bradavica, on ili ona će pregledati vaše simptome, povijest bolesti i možda zatražiti dodatne testove, poput uzorka kože ili mamografije, da bi se utvrdio uzrok svrbeža. Ovisno o dijagnozi, liječnik će vam preporučiti odgovarajući tretman ili vas uputiti specijalistu ako je potrebno. Ako imate bilo kakva pitanja ili simptome koji vas brinu, uvijek se obratite svom liječniku radi točne dijagnoze i liječenja.
 

bolovi grudi pazuh Možda te zanima... Što sve uzrokuje bolove u grudima i pazuhu? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.