Zdravlje 27. ožujka 2024.

Test za otkrivanje raka crijeva krvnom pretragom, mogao bi uskoro biti dostupan

epruvete
Foto: Pexels BRCA testiranje radi se iz krvi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uskoro bi se kolorektalni rak mogao otkrivati jednostavnom krvnom pretragom, objavljeno je ranije ovog mjeseca u časopisu New England Journal of Medicine. Znanstvenici su napisali da bi se ovom pretragom moglo izbjeći čak 90 posto smrti povezanih s rakom debelog crijeva.

Trenutačne opcije probira često se smatraju neugodnim iskustvima -- uzimanje uzorka stolice kod kuće i slanje poštom ili uzimanje laksativa i odlazak na kolonoskopiju. Nancy Kemeny, dr. med., objasnila je da krvni test može otkriti DNK izlivenu u krvotok iz tumora. U ispitivanju na više od 7800 ljudi, novi je test točno otkrio rak debelog crijeva u ranim stadijima koji se mogu izliječiti u 87 % slučajeva.

Stopa lažno pozitivnih bila je 10 %. Test je bio manje uspješan u otkrivanju uznapredovalih prekanceroznih lezija, sa samo 13 % otkrivenih. Za usporedbu, fekalni testovi su oko 42 % uspješni u ranom otkrivanju, a kolonoskopije su točne do 93 %, prema American College of Surgeons.

"Rak debelog i završnog crijeva (kolorektalni rak) treće je po redu sijelo raka u svijetu, nakon raka dojke i raka pluća. Prema procjenama Svjetske organizacije za istraživanje raka, godišnje od njega oboli gotovo dva milijuna osoba, a umre 0,95 milijuna. Zbog velikog broja oboljelih i sve boljeg preživljenja, visoka je i prevalencija. Procjenjuje se da diljem svijeta živi preko pet milijuna osoba kojima je u posljednjih pet godina postavljena dijagnoza kolorektalnog raka.

Rak debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj. Godišnje prosječno oboli oko 3600 osoba, od čega oko 60 % muškaraca. Češći je kod osoba starije životne dobi, međutim skoro petina oboljelih je mlađa od 60 godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. godini od kolorektalnog raka oboljelo je 3660 osoba, a prosječna dob prilikom oboljenja bila je 69 godina", navodi HZJZ.

krv Možda te zanima... Analizom krvi može se predvidjeti demencija 10 godina unaprijed Zdravlje

Test krvi je samo za otkrivanje raka, ne i prekanceroznih polipa

Prema skupini medicinskih stručnjaka specijaliziranih za bolesti gastrointestinalnog trakta, važno je razmotriti rano otkrivanje prekanceroznog stadija. "Iako krvni test može biti dodatni alat, ne bi se trebao koristiti umjesto kolonoskopije", savjetuje se u izjavi Američkog gastroenterološkog udruženja.

“Kolonoskopija omogućava otkrivanje i uklanjanje prekanceroznih polipa, kao i rano prepoznavanje raka kada je u stadiju koji se najbolje može liječiti. Test krvi o kojem je pisao New England Journal of Medicine osmišljen je samo za otkrivanje raka, a ne prekanceroznih polipa.

Trenutačne smjernice za probir predlažu kolonoskopiju svakih 10 godina za osobe s prosječnim rizikom ili godišnje testiranje fecesa. Novi test krvi provodio bi se svake tri godine, a prema proizvođaču Guardant Health, FDA bi ga mogao početi razmatrati za odobrenje ove godine", izvijestio je NBC News.

Možda te zanima... Česte operacije abdomena i kako se mogu zakomplicirati? Moguće da je Kate bila podvrgnuta jednoj od njih Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.