Hrana 04. ožujka 2013.

Dobitnici ružičastih vina i pjenušaca

7Vinazajedno1
1/9
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U nagradnoj igri u kojoj su se dijelila ružičasta vina i pjenušci, Zdrava Krava izvukla je 6 dobitnika setova vina. U članku pročitaj imena dobitnika koje ćemo putem e-maila obavijestiti o načinu preuzimanja nagrade

U našoj nagradnoj igri čitatelji su osvojili ružičasta vina i pjenušce koje poklanjaju vinarije: Obitelj Dvanajščak-Kozol, Bolfan Vinski Vrh, Pjenušci Peršurić, Vinarija Iuris, Vinarija Tomac i Vina Geržinić. Nagradna igra trajala je do 8. ožujka u 15 sati te su sudionici trebali u komentarima napisati zašto vole rose vina. Mi smo izabrali 6 najkreativnijih komentara, a dobitnike ćemo kontaktirati e-mailom te će im vinari poslati vina ako dobitnici imaju mjesto prebivališta izvan županije u kojoj se nalazi vinarija koja im poklanja vino. Dobitnici su: suncica_negra, GogoVz, Any7, bakulas, Maminamaza, ivanah23

Pink Day

Međunarodni festival ružičastih vina naziva - Pink Day Zagreb počet će u 13.00 sati i trajati do 20.00 sati, u petak 08.03.u prostorima Muzeja za umjetnost i obrt na adresi Trga maršala Tita 10 u Zagrebu. Udruga ''WOW-žene i vino'' idejni je pokretač i organizator ovog festivala posvećenog ružičastom vinu, ženama i njihovom zdravlju kao i humanitarnoj akciji za Autonomnu žensku kuću, a posjetitelji će moći uživati i u drugim sadržajima: edukaciji, kulturi i zabavi.

Bogat program festivala

Na festivalu će biti promocija hrvatskih roze vina, njihovih proizvođača i distributera, a cilj događanja je obogaćivanje turističke ponude grada Zagreba te educiranje publike o utjecaju vina na zdravlje, naročito žena. Sam program festivala koji slavi ružičasto vino i pjenušce vrlo je raznolik i nudit će posjetiteljima vinske degustacije i radionice, edukativna predavanja, predstavljanje knjige, izložbu čaša kao i neka druga ugodna iznenađenja.

A kako su žene organizatorice ovog ružičastog festivala i kako će se festival održati na međunarodni Dan žena 08.03. logično je bilo da se na taj dan dogodi i humanitarna akcija namijenjena ženama u ovom slučaju Autonomnoj ženskoj kući koja je nevladina, neprofitna organizacija, čija je glavna aktivnost osiguravanje sigurnog mjesta za žene i njihovu djecu koji su preživjele zlostavljanje.

Vinarija Tomac

Vinarija Tomac daruje tri boce pjenušca Tomac Rose Brut.

Rose pjenušac rađen je metodom drugog vrenja u boci i sastoji se od 100 posto crnog pinota. Lijep, nježno ružičaste boje, osvježavajuć, na mirisu voćan (crveno voće), dugog i trajnog perlanja, iskričav s dugim aftertasteom i ozbiljnijim tijelom.

Aperitivni ljetni pjenušac koji odlično ide uz svježe kvarnerske škampe, sirovu ribu, lagane salate i uz svaki trenutak.

Posjetite Pink Day i uživajte u ružičastim vinima i pjenušcima.

Vina Geržinić

Vina Geržinić poklanjaju 3 boce Teran Rosea.

Teran rose kvalitetno je i vrhunsko, polusuho vino.

Položaj: Stara boška (nedaleko Ćuki - Vižinada) - zemlja crvenica, nadmorska visina 250 metara, ekspozicija jugozapadna; Hižine (Baldaši - Vižinada), zemlja crvenica, nadmorska visina 268 metara, ekspozicija zapadna; Bončine (Ohnići) - zemlja crvenica, nadmorska visina 253m, ekspozicija jugozapadna

Uzgojni oblik: jednokraki guyot
Sorta: Teran
Karakteristike vina: Vino je intenzivne ružičaste boje s jantarnim odsjajem. Na početku cvjetan i travnato zelen miris prelazi u dominantan miris šumske jagode i bobičastog voća. Na okus toplo i svježe, živahno, uravnoteženo, jako ugodno i osvježavajuće.

Preporuka za sljubljivanje: istarski pršut, tjestenine, salate, školjke, svježi sirevi
Temperatura serviranja: 8-12 °C

Obitelj Dvanajščak-Kozol

Vinarija Obitelj Dvanajščak-Kozol poklanja tri boce pinot crnog rosea.

Obitelj Dvanajščak - Kozol jedna je od mlađih obitelji vinogradara i vinara u Međimurju. Nastavljajući tradiciju svojih roditelja Rajka i Zdravko. Od 1990. do 1992. zasađuju svoje prve nasade. Zemljopisno porijeklo obitelj Dvanajščak- Kozol dobiva 1996. Najbolja vina obitelji Dvanajščak - Kozol nastaju u vinogradima koji pokrivaju gotovo 8 hektara osunčanih i povišenih položaja u okolici naselja Dragoslavec pred nazivima Grofovo, Okrugli vrh i Mohokos. Na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima naša vina redovito su nagrađivana vrlo visokim odličjima

Sorte

Pušipel ( moslavac), graševina, rajnski rizling, pinot bijeli i crni, chardonnay, traminac sorte su grožđa koje dozrijevaju u vinogradima obitelji Dvanajščak- Kozol, a poslije berbe i u podrumima. Također se mogu pohvaliti prvim proizvedenim crnim pinotom u Međimurju. Posebno se ističe međimurska marka vina Pušiple. Pušiple classic vinske kuće Dvanajščak- Kozol je 3 godine bio ocijenjen kao najbolji Pušipel između svih u Međimurskoj županiji.

Anthony Rose, jedan od vodećih svjetskih kušača i predsjednik ocjenjivačke komisije na Decanterovom panelu, je graševinu iz 2006. ocijenio sj 93 boda od 100 što vino postavlja u ravnopravni položaj s najboljim vinima u svijetu. DK cuvee je također jedna izvrstan cuvee koji svake godine osvaja zlatne medalje u hrvatskoj i Europi pa su tako i 2011. Britanski vinski kritičari, poznati kao skupina ''The Wine Gang'', posjetili Hrvatsku i odabrali su 45 ponajboljih vina između kojih je bio i DK cuvee 2009. godine. Traminac iz 2011. godine je ove godine na sajmu Gast u Splitu bio ocijenjen kao veliko zlato (šampion sajma) za bijela vina iz cijele Hrvatske.

Bolfan Vinski Vrh

Bolfan Vinski Vrh dijeli tri boce Bolfan rose vina.

Vino nježne rose boje s istaknutim voćnim tonovima maline i kupine te cvjetnim notama ljubičice. Snažno u ustima, ali istovremeno harmonično i razigrano što ga čini idealnim vinom za sljubljivanja. 

Vinarija Bolfan Vinski Vrh najbolji je dokaz da ljepota počinje u očima. Njezine nepregledne plantaže vinograda koje su obgrlile pitome zagorske brežuljke na površini od 20 hektara, u svako godišnje doba izgledaju bajkovito.

Ekološka proizvodnja

Bolfan vina na zahtjevnom su tržištu prepoznata kako zbog svoje kvalitete i upečatljivog dizajna boce, već i po činjenici da se na 20 hektara plantaže vinograda, na kojoj je zasađeno 95 tisuća trsova, nastoji postići ekološka proizvodnja grožđa pa time i vina. Posebnost Vinarije Bolfan Vinski Vrh je i ta što se na njezinim vinorodnim brežuljcima vino proizvodilo tisućljećima, a postoje i materijalni dokazi da su u ovdašnjim podrumima u vinu uživali rimski vojnici, koji su bili očarani ne samo nektarom bogova već i vilama koje su obitavale u ovim krajevima. 

Bolfan već sada se kreće putem prirodnog uzgoja i primjene biodinamičkih metoda u očuvanju kvalitete i prirodnosti te su sve poduzeli da se vile vrate na brežuljak i da svi koji posjete ovu vinariju, samo 5 kilometara od izlaza Hum Breznički na autocesti Zagreb – Goričan, i tek 45 minuta lagane vožnje autom udaljene od naše metropole, budu svjedoci francuske poslovice : Dan bez vina je kao dan bez sunca.

Pjenušci Peršurić

Pjenušci Peršurić poklanjaju ti tri boce pjenušca Misal.

Jedna od najvećih proizvodnji prirodnih pjenušavih vina u Hrvatskoj nalazi se u istarskom selu Pršurići, blizu Poreča. Dr. sc. Đordano Peršurić proizvodnju svojih pjenušaca Misal započeo je 1990. godine ponukan znatiželjom i uvjerenjem da Malvazija istarska može biti odlična sorta za proizvodnju pjenušaca po tradicionalnoj metodi – vrenjem u boci. Tada je nastao i njihov prvi proizvod današnji Misal Millennium.

Sedam pjenušavih vina

Danas se mogu pohvaliti s čak sedam pjenušavih vina koji se međusobno razliku u mnogočemu, te jednim novim koji tek dolazi na tržište. Pjenušci koje proizvode jesu: Blanc de blancs, Prestige, Millennium, Noir, Istra, Rosé i Rouge. Ovaj obiteljski posao za njih je stil života, i nadaju se kako će svatko ispijajući čašu Misala osjetiti svu ljubav i trud koju su uložili da bi od malog nepoznatog istarskog proizvođača danas bili prepoznatljivi s godišnjom proizvodnjom od gotovo 40 000 boca prirodnih pjenušavih vina. 

Misal pjenušci 

Misal Rosé proizvodi se najvećim dijelom od sorte Pinot noir, uz mali udio Malvazije istarske i Chardonnaya. Polusuhi Misal Rose može se koristiti kao aperitiv, posebice ga preferiraju žene u vrućim ljetnim mjesecima, ali se lijepo sljubljuje s hranom na bazi morskih plodova i mladog povrća

Misal Rouge je poluslatki pjenušac namijenjen za konzumaciju uz slastice, posebice one tradicionalne istarske bez krema ili uz deserte s laganim kremama. Poseban užitak je piti ovaj pjenušac, proizveden od Terana, Malvazije istarske i Muškata ruže porečkog, uz jagode ili breskve.

Misal Noir nastao je kombinacijom triju istarskih sorta Borgonje, Terana i Hrvatice. Ovaj suhi pjenušac idealan je uz ovčji sir, slane srdele, pršut, masline, meso divljači, ali i uz slastice od tamne čokolade i borovnice ili brusnice.

Vinarija Iuris

Vinarija Iuris poklanja tri boce vina Roze Iurisa.

Profesor doktor prava, Damir Klasiček umirovljeni Dekan osječkog pravnog fakulteta, sa svojom obitelji nastavlja tradiciju vinogradarstva i vinarstva koju je započeo Stjepan Piller još davne 1910 godine, zasadivši
prve vinograde u Podunavlju, u zoni Erdutskog vinogorja na čuvenim, najboljim položajima Busija, Lipovača i Kraljevo Brdo;

Vinarija Iuris postaje priznati privatni proizvođač primarno crnog grožđa u Podunavlju. Stil proizvedenih vina ostaje tradicionalno bordoški, vina koja odišu
elegancijom i kompleksnošću kroz višegodišnja odležavanja u hrastovim bačvama. Uz kontroliranu vinifikaciju, dugo dozrijevanje i sazrijevanje te
dugo odležavanje u boci osiguravaju vrhunsku kakvoću Iuris vina. 

Priznanja

Višestruko nagrađivana vina stekla su prva priznanja i okitila su se prvim zlatnim medaljama i šampionskim titulama prema najvišim kriterijima Međunarodne
komisije za ocjenjivanje vina. iskustvo i poznavanje tradicionalnog francuskog vinarstva implementirali su u stil i karakter svih Iuris vina. Kao takav, elegantan ali i moderan stil kojim Iuris vina postižu internacionalni ''štih'', nastavit će se i u budućim berbama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Any7

      Hvala, dobila mail :))

    • Avatar Maminamaza
      Maminamaza

      Nisam ni ja dobila mail!

    • Avatar suncica_negra
      suncica_negra

      HVALA zdravojkravi na vinu :-) No, piše da će me obavijestiti mailom, ali meni nikakav mail nije stigao. Ili sam ga možda slučajno obrisala što je isto moguće. Zato molim zdravukravu da mi (ponovno) pošalje mail :-) Čestitke i ostalim dobitnic-ama/-ima!!!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.