Dijeta Dijete A-Ž 25. kolovoza 2015.

Švedska dijeta 'uzdrmala' nutricioniste!

Losos_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stigla je dobra vijest za pobornike dijeta baziranih na. Naime, Švedska je postala prva razvijena zemlja koja priprema nacionalne smjernice za prehranu kojima će se odbaciti općeprihvaćena dogma o nemasnoj prehrani, a savjetovat će se prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masnoća – LCHF (malo ugljikohidrata, puno masnoća).

Švedsko otkriće

Preokret u preporukama za prehranu uslijedio je nakon objavljivanja rezultata dvogodišnje studije neovisnog Švedskog vijeća za procjenu zdravstvenih tehnologija. Ta stručna radna skupina pregledala je rezultate više od 16.000 znanstvenih istraživanja objavljenih do 13. svibnja 2013. Švedski liječnik Andreas Eenfeldt, autor u Skandinaviji najpopularnijeg bloga o zdravlju DietDoctor.com, prenosi najvažnije zaključke studije:

"Maslac, maslinovo ulje, punomasno vrhnje i slanina nisu štetne namirnice. Istina je upravo suprotna. Masnoće su najbolji izbor za one koji žele smršavjeti. Ne postoji veza između visokog unosa masnoća u prehrani i kardiovaskularnih oboljenja. Ovaj izvještaj je potpuno izokrenuo trenutačne smjernice, pa kao najučinkovitiju mjeru protiv pretilosti zagovara prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masnoća."

Osnovna pravila LCHF dijete

Osnovni principi LCHF prehrane

Umjesto prehrane bazirane na ugljikohidratima, ovdje su baza proteini i prirodne masnoće, uz velike količine povrća i tek ponešto namirnica sa manje štetnim ugljikohidratima i prirodnim šećerima, što je više moguće organskog porijekla, uz maksimalno, gotovo potpuno izbjegavanje prerađene hrane i hrane s umjetnim dodacima.

To znači da vam je bez ograničenja u količini, dopušteno jesti sve vrste mesa, uključivo i iznutrice i sve one pripadajuće im hrskave kožice, slaninu, pa čak i čvarke, kao i i sve životinjske masnoće, dakle svinjsku, pačju, pileću i govedsku mast i maslac.

Dopušteni su i suhomesnati proizvodi ako ne sadrže umjetne dodatke (pojačivače okusa, konzervanse i šećere), kao i hladetine. Ista je stvar i sa jajima, ribom, naročito onom masnijom, bogatom omegom 3 i svom drugom hranom iz mora, poput rakova, školjki i algi.

lchf-prehrana2 Ono što su u obroku obično prilozi i čine veći dio naših obroka zagušenih ugljikohidratima, ovdje preuzima povrće, sve vrste povrća koje raste iznad zemlje, zelene salate, radič, sve vrste kelja i kupusa, prokulica, blitva, raštika, špinat, paprike, rajčica, cvjetača, brokula, tikvice, patlidžani, masline, gljive, celer, koromač, luk, češnjak, đumbir i svo začinsko bilje, mahunarke, dakle zelene mahune i grašak u mahuni, ali ne i grahorice, poput graha, slanutka, graška ili leće, koji su nedopušteni, jer također sadrže ugljikohidrate i šećere.

Dopuštene su lakto fermentirane namirnice domaće proizvodnje, domaći kefir, jogurt, kiseli kupus ili drugo povrće ukiseljeno lakto fermentacijom, majoneze i umaci napravljeni kod kuće s hladno prešanim uljima ili maslacem, bez umjetnih dodataka i šećera. Od biljnih masnoća dopuštena su sva hladno prešana ulja poput maslinovog, lanenog i sezamovog ulja, kokosovo ulje i avokado.

Što je dopušteno jesti
- See more at: http://www.volim-meso.hr/lchf-nacin-prehrane/#sthash.5LHHs3oz.dpuf

Umjesto prehrane bazirane na ugljikohidratima, ovdje su baza proteini i prirodne masnoće, uz velike količine povrća i tek ponešto namirnica s manje štetnim ugljikohidratima i prirodnim šećerima, što je više moguće organskog porijekla, uz maksimalno, gotovo potpuno izbjegavanje prerađene hrane i hrane s umjetnim dodacima. To znači da je bez ograničenja u količini, dopušteno jesti sve vrste mesa, pa čak i čvarke, kao i sve životinjske masnoće, dakle svinjsku, pačju, pileću i goveđu mast i maslac. Ista je stvar i sa jajima, ribom, naročito onom masnijom, bogatom omega 3 masnim kiselinama i drugom hranom iz mora, poput rakova, školjki i algi. Potpuno je zabranjeno jesti krumpir, šećer, tijesto i rižu.

Dozvoljeno i zabranjeno povrće

Umjesto ugljikohidrata za prilog se jede povrće, poput, zelene salate, radiča, svih vrsta kelja i kupusa, prokulica, blitve, raštike, špinata, paprike, rajčica, cvjetača, brokula, tikvica, patlidžana, maslina, gljiva, celera, koromača, luka, češnjaka, đumbira i ostalog začinskog bilja, mahunarke, dakle zelene mahune i grašak u mahuni, ali ne i grahorice, poput graha, slanutka, graška ili leće, koji su nedopušteni, jer također sadrže ugljikohidrate i šećere.

Želiš jelovnik baš po svojoj mjeri? Nutricionisti Mršavimo zajedno Kluba za tebe su pripremili jelovnike bez obzira da li si vegetarijanac ili ljubitelj mesa. Učlani se i mršavi zdravo i prirodno!

Mliječni proizvodi i umaci

Dopuštene su lakto fermentirane namirnice domaće proizvodnje, domaći kefir, jogurt, kiseli kupus ili drugo povrće ukiseljeno lakto fermentacijom, majoneze i umaci napravljeni kod kuće s hladno prešanim uljima ili maslacem, bez umjetnih dodataka i šećera. Od biljnih masnoća dopuštena su sva hladno prešana ulja poput maslinovog, lanenog i sezamovog ulja, kokosovo ulje i avokado.

Kako mršavjeti s LHFC dijetom?

Redovita i obilna konzumacija namirnica bogatih ugljikohidratima, uzrokuje pretjerano lučenje inzulina, povećava šećer u krvi i drži nas u začaranom krugu gotovo neprestane gladi. Vremenom, u velikom broju slučajeva, dovodi do kronično povišenog inzulina i bolesti, poput dijabetesa tipa 2. Prekidanjem tog kruga, stabiliziranjem razine šećera u krvi, postupno nestaje i stalan osjećaj gladi te se konzumira sve manje hrane. Kad je ona, kao što je to slučaj kod LCHF-a, bogata proteinima, povrćem i posebno važno, prirodnim masnoćama, i manja količina hrane postaje dovoljna i daje veći i dugotrajniji osjećaj sitosti.

Komentar nutricionistice Sandre Krstev Barać

"Dijeta s niskim unosom ugljikohidrata i visokim unosom masti (LCHF) bilježi sve više poklonika. Ideja da visok unos masti može pomoći kod gubitka suvišnih kilograma nije bez znanstvene osnove. Nekoliko je studija pokazalo kako visoki unos masti pruža dugotrajan osjećaj sitosti i može pomoći kod mršavljenja. Pohvalna je i ideja da se prehrana temelji na izvornim namirnicama bez posezanja za industrijskom hranom. Međutim , tvrdnje o povoljnom učinku LCHF dijete na profil lipida i razinu glukoze u krvi treba uzeti s rezervom budući da su studije na tu temu pružile proturječne rezultate. Također, nameće se pitanje o dugoročnim posljedicama koje bi ovakav način prehrane mogao izazvati. Poznato je da povišen unos zasićenih masti povisuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, te povećava opasnost od pretilosti i dijabetesa. Valja imati na umu i da opservacijske studije pokazuju kako su ljudi koji temelje prehranu na biljnim namirnicama najvitalniji te da isti počinju bilježiti sve više zdravstvenih problema, ako počnu unositi više masti, osobito onih životinjskog porijekla. Sve to daje naslutiti kako i dalje nema premca mediteranskoj prehrani."

Pročitaj zašto popularne dijete ne uspijevaju!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      elenaggg

      Tablete za mršavljenje - http://acaiberry900.lv Skinula sam 24 kilograma u 4 I pol mjeseca. Nisam željela uzimati nikakve pilule,ali moja kćer mi ih je dala kao dar. Izgledam bolje,osjećam se bolje.

    • Default avatar -
      crvi

      Ova prehrana je super za one koje žele smršavjeti, već je godinama prije ovog studija dokazano da su ugljikohidrati ti koji stvaraju masno tkvio, ali i ne valja ova prehrana za one koji usput vježbaju (mislim na teretanu, ne na trčanje i sl.) jer svi znamo da su glavni izvor energije upravo ugljikohidrati, stoga sam ja napravio redizajn ove dijete i ubacio i hranu sa složenim ugljikohidratima, pogotovo u jutro ili 2h prije treninga, kao i jednostavne ugljikohidrate nakon treninga.

    • Default avatar -
      lelalych

      kad kreneš s lchf-om misliš o njemu kao o dijeti no nakon 6 mjeseci vidiš da povratka na staro nema i postaje prehrana za zauvjek. niti te više zanima. evo ja sam na lchf već 16 mjeseci i ne kanim se vraćati na staro. s time da ako u gostima pojedem (iz pristojnosti /jer im ne možeš dokazat i uvrijede se) nešto s žitaricama imam veselu noć. a i mlince smo napravili u lchf verziji :) u životu nisam pojela toooliko raznovrsnog povrća koliko sam pojela u ovih zadnjih 16 mjeseci :)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.