Hrana Analizirali smo 12. svibnja 2024.

Smije li se jesti jogurt kojem je istekao rok trajanja i što vam se može dogoditi?

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako možda nije na potpuno istoj razini kao kruh, mlijeko i jaja, jogurt je definitivno osnovna namirnica. Jogurt nije samo svestran (može se koristiti kao podloga za umake, smoothieje i peciva ili ga pojesti žlicom) nego je i nutritivno poželjna namirnica.

"Jogurt je dobar izvor kalcija za jačanje kostiju, ali i za zdravlje crijeva zbog dobrih bakterija koje sadrži”, kaže nutricionistica Keri Gans. Također može biti izvor bjelančevina. Unatoč svojim kvalitetama, često se zametne negdje u hladnjaku, a kad ga ponovno ugledate, primijetite da mu je istekao rok trajanja.

To, naravno, otvara neka pitanja, poput: Je li u redu jesti jogurt nakon isteka roka trajanja i što se najgore može dogoditi ako se usudite pojesti jogurt kojem je istekao rok trajanja. Uglavnom, kad sljedeći put nađete jogurt kojem je istekao rok trajanja nemoj ga baciti jer datum označen s 'najbolje upotrijebiti do' ne znači da mu je tehnički istekao rok trajanja, nego da ga je najbolje upotrijebiti do navedenog datuma.

"Mnogo se toga svodi na kvalitetu, a ne na pitanja sigurnosti", kaže dr. sc. Benjamin Chapman, profesor sa Sveučilišta North Carolina. U osnovi, datum otisnut na jogurtu samo znači do kada proizvođač jamči da je kvaliteta jogurta na vrhuncu. Ukratko, možete jesti jogurt i nakon što mu je istekao rok trajanja. "Nakon isteka datuma postat će kiseliji zbog fermentacije", kaže Chapman i objašnjava: "Međutim, to ne znači da je zdravstveno sigurno pojesti jogurt koji vam mjesecima stoji u hladnjaku. Neotvoreni jogurt uglavnom možete jesti još oko mjesec dana nakon što mu je istekao rok trajanja."

Ako jogurt otvorite i ostavite ga u hladnjaku, može trajati najviše tjedan dana to se osobito odnosi ako ste žličicu stavljali u usta pa u jogurt jer je tako dospjelo više mikroorganizama i bakterija iz vaših usta u jogurt.

Možda te zanima... Dobrobiti kefira i osobe koje ga ne smiju konzumirati Hrana

Kako možete biti sigurni da je jogurt još dobar?

Stvari su jednostavne kaže Chapman, pomirišite jogurt, ako ima loš miris bacite ga. Ako mu je miris dobar, a okus loš također ga bacite. Ako su mu dobri i okus i miris možete ga jesti.

Što vam se može dogoditi, ako pojedete pokvaren jogurt?

"Ako pojedete jogurt koji je bio zatvoren, izazvat će vam nemir u crijevima, ali teško da će do toga doći jer ćete po okusu prepoznati da ne valja. Ako pojedete pokvaren jogurt koji je stajao otvoren u hladnjaku do čega također teško može doći zbog već navedenog razloga možete dobiti proljev, grčeve i povraćanje", tumači Gans.

Možda te zanima... Popečci od kvinoje, mrkve i grčkog jogurta iz pećnice Hrana

Kako propisno držati jogurt?

Čim ga donesete iz trgovine pospremite ga u hladnjak. Nastojte ne držati otvoren jogurt dulje od par dana u hladnjaku. Ako procijenite da ste kupili više jogurta nego što ga u dogledno vrijeme možete pojesti, zamrznite ga. Gans kaže da jogurt može stajati zamrznut mjesec do dva bez da promijeni okus nakon što se odledi.