Hrana Zdravi recepti 27. veljače 2018.

Zdrave palačinke od pirova brašna i brzi muffin iz šalice

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

dm je pred redakciju Zdrave Krave stavio izazov poslavši nam dvije vrste brašna - integralno pšenično i pirovo od proizvođača EKO JAZO, a na nama je bilo da smislimo i napravimo nešto zdravo, a slasno. Odlučili smo se za zdrave palačinke od pirova brašna i muffin iz šalice gotov za minutu. Uz palačinke i muffin pili smo čaj od Lista masline proizvođača Jurin dvor koji smo zasladili Slatki list Stevijom.

Zdrave palačinke od pirova brašna

Sastojci:

  • 150 g pirova brašna EKO JAZO
  • 50 g kokosova brašna ili naribana jabuka ili mrkva
  • 250 ml zobenog mlijeka, preporučujemo Alnaturino (bademovo, rižino ili neko drugo biljno)
  • 2 jaja
  • malo soli
  • žlica kokosova ulja
  • dmBio sirup za zaslađivanje od soka Agave ili eko pekmez od šljiva Bake Veselić  | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Priprema: U zdjelu stavi sve sastojke osim kokosova ulja i muti mikserom dok ne dobiješ smjesu za palačinke. Sastojke možeš staviti i u blender. Na tavi zagrij kokosovo ulje i izlijevaj smjesu na uobičajen način kao kada pečeš palačinke. Smjesa će ti biti gusta i zrnata (zbog kokosova brašna ili naribanog voća) tako da je bolje da pečeš deblje palačinke. Kada su gotove prelij ih agavinim sirupom, pekmezom ili bilo kojim namazom po želji.

Zašto koristiti pirovo brašno EKO JAZO: Krupnik ili pir (Triticum spelta) je drevna žitarica porijeklom iz Mezopotamije koja se uzgaja već tisućama godina. Osim što je odličnog okusa, pir je također vrlo poželjna namirnica u prehrani. Obiluje vlaknima, proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Osim proteina i vlakana, pir sadrži i značajne količine cinka, magnezija i niacina koji igraju važnu ulogu u zdravlju organizma.

Muffin iz šalice od integralnog pšeničnog brašna gotov za minutu

Sastojci:
  • 3 žlice integralnog pšeničnog brašna Eko Jazo
  • 2 žlice naribane mrkve
  • jedna vrećica iz pakiranja Slatki list Stevia
  • 1/4 praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • žlica ulja ili rastopljenog maslaca
  • 3 žlice mlijeka
  • malo cimeta

Priprema: U šalicu prvo stavi suhe sastojke i dobro ih pomiješaj, a zatim dodaj i one tekuće te smjesu miješaj dok ne dobiješ homogenu tekuću masu bez grudica brašna. Šalicu sa smjesom „peci“ u mikrovalnoj pećnici na programu visoke snage od 1 do 2 minute. Vrijeme termičke obrade može varirati od pećnice do pećnice, a dok ne odrediš vrijeme potrebno za obradu u svojoj mikrovalnoj pećnici. Kolač peci 1 minutu, pa po potrebi nastavi s pečenjem provjeravajući kolač svakih 15 sekundi.

Zašto koristiti integralno pšenično brašno EKO JAZO: Integralno pšenično brašno dobiva se mljevenjem cijelog zrna pšenice, a tim postupkom se zadržavaju svi hranjivi sastojci iz pšenice. Nutritivno je bogatije i zdravije od bijelog jer su zadržani minerali, vitamini, vlakna, proteini, vitamini iz B skupine, a smanjen je udio škroba. S integralnim pšeničnim brašnom, lako se prave svi pekarski proizvodi i tjestenina. 

Čaj od masline sa Slatki list Stevia zaslađivačem

Sastojci:

  • Čaj - List masline Jurin Dvor
  • Zaslađivač - Slatki list Stevia

Priprema: Slijedi upute s kutije čaja.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zašto koristiti čaj List masline Jurin Dvor i Slatki list Stevia: Maslinovo lišće u novije vrijeme je skupni interes znanstvene zajednice i industrije širom svijeta, što je dokumentirano velikim brojem znanstvenih radova koji sadrže podatke o ljekovitim svojstvima maslinovog lista. Istraživanje u maslinovom lišću je otkrilo da su fenolni spojevi odgovorni za ljekovita svojstva, i to: rutin, katehin, oleuropein, itd. Među bioaktivnim spojevima maslinovog lišća, oleuropein ima vrlo značajnu farmakološku aktivnost. Istraživanja su pokazala da oleuropein pokazuje antioksidativna, antivirusna, antimikrobna i protuupalna svojstva. Stevia je prirodni zaslađivač koji ne sadrži kalorije, ne izaziva karijes, a aktivni sastojci podnose i visoke temperature što ju čini pogodnom za kuhanje (osobito za pripremu kolača).

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.